Ramazan öncesi et fiyatlarında büyük artış
Depremin vurduğu hayvancılık dalında ramazan öncesi yapılan ‘maliyet artışı’ nedeniyle yapılan zamların yürürlüğe girdiği son ayda et fiyatları yüzde 30 arttı. Şap salgınının başlamasının artışı tetiklediğine dair endişeler var. Tarım Bakanlığı’nın fiyatları istikrara kavuşturmak için ithalat için harekete geçtiği bildirildi.
Dünya’dan Emel Yiğit’in haberine göre kırmızı et fiyatı bir ayda yüzde 30 arttı. Ulusal Kırmızı Et Kurumu’nun bilgisine göre dana karkasının kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 lira olurken, ortalama 175 lira oldu. Kasaplarda kıymanın ağırlığı 300 liraya yakındı.
Etteki bu artışın nedeni, bazı illerde görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapanmasına atfedilirken, hastalığın şu an fiyatlara yansıyacak bir sorun yaratmadığı da belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara et, kasaplık hayvanları Avrupa ve Güney Amerika’dan, karkas eti ise Avrupa’dan ithal edeceği bildirildi.
BAŞLANGIÇTAKİ FLUSH ERİŞİMİ FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTİYOR
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Ahmet Yücesan, Türkiye’nin tamamını kapsayan bir karantina olursa fiyatların daha da yükseleceğini söyledi. Şu anda böyle bir durumun olmadığına dikkati çeken Yücesan, bölgesel tedbirlerin alındığını bildirdi.
Türkiye Kasaplar, Besicilik Et ve Et İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da et fiyatlarındaki artışın bazı illerde görülen şap hastalığından değil, Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını da belirtti. Şap hastalığı yaygın bir hastalıktır. Önlenebilir bir hastalıktır. Belgeleri de aldık. İller, ilçeler seferber oldu. Her yerde değil. Belli noktalar var.
Ama hastalığın aşısı var. Artık o kadar önemli bir hastalık değil” diyen Yardımcı, fiyatlardaki artışın hastalıktan kaynaklanmadığını vurguladı. Yardımcı’nın değerlendirmesine göre Ramazan’ın son ayında et fiyatlarına zam yapılmadı. Ancak bu yıl zamlar arttı. artan girdi maliyetleri nedeniyle kaçınılmazdır.