Ekonomi

Deprem göçünde güvenli gösterilen Sinop ön plana çıkıyor

Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremi ve beklenen büyük İstanbul depremi varsayımlarının ardından riskli bölgelerde yaşayan insanların başlattığı dini yaşam alanı arayışında ‘Sinop’ ön plana çıkıyor.

Fay hatları olmayan, küçük ve huzurlu kentsel yapısıyla eşsiz bir deniz kenti olan Sinop, inançlı bir yaşam mekanı olarak cazibesini artırmaktadır. 11 ili etkileyen deprem felaketi ve beklenen İstanbul depremi ile ilgili olarak sadık ve sakin bir yaşam alanı arayanların rağbet göreceği Sinop’u bulabileceği düşünülüyor.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, farklı şehirlerde yaşayan depremzedelerin bir kısmının memleketlerine döneceğini, bir kısmının da güvenli yaşam alanları arayacağını belirterek, “İlimize gelen birçok vatandaşımız ya çocuklarını Sinop Üniversitesi’nde okuttukları için geldiler. Ya da Sinop’a tatile geldiklerinde özellikle burayı gördükleri için burayı tercih edip buraya gelen depremzedelerimiz var. Bir kısmının bundan sonra Sinop’ta yaşamlarını sürdürecekleri yönünde bir öngörümüz var. Bunun için ilimizde bir kadro hazırlanması gerekiyor” dedi.

Sinop kent merkezinde yeni yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik girişimlerin olduğunu söyleyen Başkan Ayhan, “Yeni kent kurma, tarihi Sinop yarımadasını açık hava müzesi haline getirme, dışarıda da yeni bir Sinop kurma planlarımız var. Bunların hazır, sadece bakanlığın onayını bekliyorum. Açıkçası bu deprem bize, deprem ve bunun gibi harika durumlarda şehirlerin gelecekteki nüfus projeksiyonlarının hesaplarının yeniden yapılması gerektiğini gösterdi” dedi.

Yeni imar planları yapılırken yıl ve nüfusa göre hesaplamalar yapıldığını kaydeden Başkan Ayhan, “Sinop’un nüfusunun bundan 20 yıl sonra 80 bin olacağı öngörüsü, bilimsel çalışmaların ardından şehir ona göre planlanıyor. deprem sonrası nüfus hareketi olmasa da turistik bir beldedeyiz yaz ortasında nüfusumuz ile nüfusumuz arasında ciddi fark oluyor nüfusumuz arttığında bu planların bize yetersiz kaldığını biliyoruz Yazın 300-400 bine inşallah gelecekte yaşamayız ama yaşayacağımız sosyal ve jeolojik problemler sonucu şehrimizde oluşabilecek bir göç akını karşısında bizim için tolerans eşiği. şehrin imar planları biraz daha geniş tutulmalı’ dedi.

“Daha büyük göç hareketleriyle karşılaşabiliriz”

Sinop’un gelecekte daha büyük bir göç hareketliliği yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Ayhan, “Şu anda ilimizde 2 binden fazla depremzede vatandaşımız var. Bunların 300-500’ünün burada yaşamını sürdürmek isteyeceği tahmin ediliyor. Ancak bu bizim için bir öngörü. Göç hareketleriyle karşılaşabiliriz. Bu nedenle projemizin bir an önce hayata geçmesini diliyoruz” dedi.

Pandemide öngörülemeyen ‘ters göç’ yaşandı

Pandemi döneminde sağlığından endişe edenler için güvenli yer arayışında önemli bir geriye doğru göç yaşandığını ifade eden Başkan Ayhan, “Depremden sonra şehrimize göçten önce bunu pandemide yaşadık. planlı yapıldığı için deprem bölgesinden kaç kişinin geldiğini biliyoruz.Cidden öngörülemeyen tersine göç oldu.30-40 yıl önce İstanbul ve Ankara’ya büyük şehirlere göç eden insanlarımız, burada ekonomik özgürlüğünü kazandıktan sonra şimdi buradalar. Bu şehre dönmek için bir hareket halindeyiz. Bakanlığın onayını bekliyoruz” dedi. – SİNOP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu